Mijn naam is Natasja de Winkel en ik ben de eigenaresse van FIT sportmassage.

Na het behalen van mijn sportmassage diploma bij MYOS opleidingen in Utrecht kon ik direct aan de slag als sportmasseur. Zo heb ik ervaring opgedaan op verschillende locaties, waarbij onder andere topsportcentrum Papendal. Tot eind 2020 ben ik werkzaam geweest op de winkelvloer van de Runnersworld winkel in Rotterdam om hardlopers te voorzien van advies voor hardloopschoenen, kleding en voeding. Hardlopen is voor mij al een jaar of acht een belangrijk onderdeel in mijn leven. Als fanatiek hardloopster is het dan ook een onwijs mooie stap om een eigen sportmassage praktijk te openen in de Runnersworld winkel. 

Vanaf 2021 ben ik gestopt met werken in de Runnersworld winkel en heb ik mijn baan als doktersassistente weer opgepakt. Op zaterdag ben ik daarnaast aanwezig in mijn sportmassagepraktijk en ik zal zo nu en dan nog is helpen in de winkel.


Waarom een sportmassage?

Een sportmassage verbetert de doorbloeding van de spieren en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het resultaat hiervan is verminderde spierspanning, een sneller herstel en minder kans op blessures. Een soepele spier is minder gevoelig voor blessures dan een stijve spier. Voor sporters is regelmatig een bezoek aan de sportmasseur dan ook zeker nuttig als onderdeel in het trainingsschema. Zo blijven de spieren soepel.

Ook voor niet sporters kan een sportmassage nuttig zijn. Denk aan klachten als vermoeide benen, stijve nek of rug- en schouderklachten door bijvoorbeeld stress.

Ook heb ik mijn diploma sporttherapie behaald. Een sporttherapeut vult het gat tussen de sportmasseur en fysiotherapeut op. Veel kennis en technieken kan ik gelijk toepassen in de praktijk. Met therapeutische kennis worden er vaardigheden gebruikt om pijntjes, klachten en blessures te herkennen en behandelen. Denk hierbij aan onder andere achillespees- en kuitklachten,  de jumpers’ en runners’ knee, een tenniselleboog en slijmbeurs en peesontstekingen. 

Technieken die gebruikt kunnen worden zijn de bindweefselmassage, triggerpointtherapie, mobilisaties van de gewrichten en wervelkolom en naast de klassieke sportmassage handgrepen ook de therapeutische grepen.

Aan de hand van de klachten kijken we welke behandelmethode(s) we gaan gebruiken.

Wat is het verschil tussen de sporttherapeut en de fysiotherapeut? Een sporttherapeut richt zich op het manuele werk (met de handen), dus denk aan massagetechnieken en mobilisaties. De fysiotherapeut richt zich tegenwoordig vooral op het adviseren en aanleren van oefeningen en houdingscorrecties ten behoeve van het herstel. Een therapeutische sportmassage zou daarom een goede aanvulling zijn naast de fysiotherapie behandelingen.

FIT sportmassage werkt nauw samen met fysiotherapeut Pauline van Run Your Body. De fysiotherapiepraktijk zit naast ons gevestigd in de Runnersworld winkel.